Ugrás a tartalomra

Összefogás egy szépkorúért

2023. augusztus 08. kedd
Az önkormányzat és helyi vállalkozók mentették meg az idős embert a kilakoltatástól
Összefogás egy szépkorúért

Szívszorító történetről adott hírt Karsay Ferenc polgármester a közelmúltban a Facebook-oldalára feltöltött videókban. A kerület polgármestere levelet kapott egy 84 éves kerületi lakostól, akit a kilakoltatás fenyegetett. A bácsi egy kerületi ingatlan tulajdonosa volt, amit az egyik rokonának életjáradékért elajándékozott. Néhány tízezer forintot (pontosabban a bácsi elmondása szerint ötvenezer forintot) kap havonta a tulajdonjogért cserébe a nyugdíja kiegészítéseként,  de életfogytig tartó haszonélvezeti joga is van az ingatlanra, tehát ott lakhat az épületben.

A tulajdonos ugyanakkor hagyta, hogy az ingatlan lepusztuljon, és felmerült annak is a lehetősége, hogy a ház életveszélyes. A tulajdonos a hatóságokhoz fordult, hogy költözzön ki a bácsi, aki ragaszkodik a házhoz, ahol szinte az egész életét töltötte.

Karsay Ferenc személyesen kereste fel az idős embert, hogy átbeszéljék a helyzetét. A polgármester az első találkozón elmondta, hogy a következőkben tudnak segíteni: a Szociális Szolgálat a napi létfenntartásban nyújt támogatást, intéznek jogi képviseletet, szakértői véleményt is biztosítanak az ingatlan állapotának felméréséhez. Kap fizikai segítséget, kerületi vállalkozók támogatásával megpróbálják rendbe hozni az ingatlant, valamint ha mindez nem sikerül, akkor olyan lehetőséget keresnek, ami megfelelő lehet az idős úrnak a lakhatásra. Karsay Ferenc fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ha az ingatlan felújítása, lakhatóvá tétele mellett döntenek, azt nem közpénzből hajtják végre, hanem az önkormányzat stratégiai partnerei, vagyis helyi cégek támogatásával.

Az első látogatás óta újabb fejlemény is van az ügyben. Karsay Ferenc ismét a Facebook-oldalán osztotta meg a jó híreket: sikerült a felelős hatóságoknál elérniük, hogy a 84 éves kerületi bácsit ne lakoltassák ki augusztus 2-án. Így nyertek egy kis időt arra, hogy meg tudják oldani a problémákat. A következő lépés, hogy szakértők felmérik a ház állapotát, amiben az idős úr él.

„Azért küzdünk, hogy a szépkorú lakos ne kerülhessen utcára más hibájából!” – mondta a polgármester a videóban, egyúttal megköszönte mindenkinek a segítségét, aki részt vett az idős úr problémájának megoldásában.

Lapunk e-mailben megkereste az ingatlan tulajdonosát is. Kértük, reagáljon a történtekre! Mennyiben érzi felelősnek magát mint az idős bácsi rokona és az ingatlan tulajdonosa? És ha nem, miért nem? Ha igen, mit tervez tenni a helyzet megoldása érdekében? A tulajdonos lapzártánkig nem válaszolt a levelünkre. Amennyiben választ kapunk a kérdéseinkre, következő lapszámunkban a további fejlemények mellett arról is beszámolunk majd.